MAÎTRE ASTOR
PRODUCTIONS
TYÖRYHMÄ
Kun jousi on viulun siipi, joka sulkeutuu. Ja nämä aplodit ovat kuin meren kohinaa."
SUSSA LAVONEN
Mestari Astorin käsikirjoittaja ja ohjaaja Sussa Lavonen (s.1966) on suomalainen dramaturgi, näytelmäkirjailija, ohjaaja ja teatteritaiteen pedagogi. Tällä hetkellä hän toimii freelancer-kirjailijana Helsingissä ja Pariisissa. Kaksikielisyytensä (suomi ja ranska) ansiosta Lavonen työskentelee molemmilla kielillä sujuvasti.
Sussa Lavonen valmistui Teatteritaiteen maisteriksi (TeM) dramaturgian linjalta Teatterikorkeakoulusta vuonna 1993. Lisäksi hän on opiskellut muun muassa Yleisradion elokuvakäsikirjoituksen koulutusohjelmassa, ja Ranskan valtion stipendiaattina Conservatoire National Superieur D'art Dramatiquessa Pariisissa. Opettajan pedagogisen tutkinnon Sussa Lavonen suoritti vuonna 2010.
Lavosen töitä on nähty niin teatterin lavoilla kuin televisoissa, ja niitä on kuultu niin radiossa kuunnelmina kuin satojen laulujen sanoituksinakin. Musiikkiteatteri onkin, kuten Mestari Astor, Sussa Lavosen ominta taiteen maaperää. Ja vaikka Mestari Astor-näytelmässä kuullaan nyt säveltäjämestari Astor Piazzollan tuotantoa, on Lavonen työskennellyt lukuisten kotimaisten säveltäjämestareiden työparina kirjoittaessaan kantaesitettyjä kotimaisia musiikkiteatteriproduktioita uudenlaisine musiikkiteatterimuotoineen. Lavonen on työskennellyt ansiokkaasti myös nuorten parissa. Käsikirjoituksia on syntynyt niin yhteisöllisen käsikirjoituksen muodossa, moniäänisyyden kautta kuin dramaturgina ja näytelmäkirjailijanakin. Teatteri Pienessä Suomessa Helsinki 450-vuotta kulttuuripääkaupunki vuonna 2000 nuorten kanssa tehty, toteutettu ja esitetty FireKid niitti aikanaan mainetta ja menestystä nuorten maailmaa ja arvoja ja asenteita valaisemalla.
Vuosina 2001-2010 Sussa Lavonen toimi dramaturgian lehtorina Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun Esittävän taiteen koulutusohjelmavastaavana. Pedagogiikkaa on seurannut Lavosen erikoistumisopinnot Taideyliopiston ”Taiteilija – kehittäjäksi organisaatioon – taiteelliset interventiot työelämään-koulutusohjelmassa”. Taideyliopiston erikoistumisopinnoista Lavonen valmistui 2015. Lavosen eritysasiantuntijuus liittyy organisaatioiden johtamiseen ja rakenteiden moniammatilliseen tuntemukseen. Taiteen toimintalogiikan ja menetelmien ymmärrys uudenlaisina luovia yhteiskehittämisen tapoja osana positiivista toimintakulttuuria ovat hänen tavaramerkkejään. Lavonen käyttää substanssiosaamistaan, dramaturgiaa, osana organisaatioiden johtamis- ja työhyvinvointia. Koulutusohjelmasta lisää Taideyliopiston julkaisussa:https://helda.helsinki.fi/handle/10138/160178
Mestari Astorilla Sussa Lavonen puhuttelee yleisöä nyt kysymällä taiteilijuuden peruskysymystä Mestari Astorin sanoin: ”Eikö teille mikään riitä?”
Musiikkinäytelmä Mestari Astorin kansainvälinen ensi-ilta Suomessa esitetään tämän kuun 22. päivä klo 19.00 KokoTeatterissa, ja neljä seuraava esitystä perättäisinä iltoina. Tällä haavaa esityksiä Suomessa on vain viisi, sen jälkeen esitys jatkaa kohti Ranskaa, Viroa ja minne lie kaikkialle sen matka vielä johtaakaan.
SUSSA LAVONEN – TAITEELLINEN TUOTANTO, TYÖT, KOULUT ja OPINNOT 1989-
Näytelmät, tv-näytelmät, taltioinnit, radiokuunnelmat, dramatisoinnit teoksista, muu kirjallinen tuotanto, levytykset, julkaisut:http://www.sussalavonen.com/tyoumlt.html
VIULUSTI MIINA JÄRVI
Miina Järvi (synt. 1983), Mestari Astorin huippukvintetin ykkösviulisti, aloitti viulunsoiton opintonsa neljävuotiaana Ivi Tivikin johdolla. Opinnot jatkuivat Päijät-Hämeen konservatoriossa 1995, tuolloin opettajana toimi Pertti Sutinen. Vuonna 2003 Järvi siirtyi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan Erkki Kantolan, sittemmin Mari Tampere-Bezrodnyn johdolla. Sibelius-Akatemiasta Järvi valmistui erinomaisin arvosanoin 2010.
Mestarikursseja hän on käynyt Suomessa ja ulkomailla opettajinaan muun muassa P. Vernikovin, I. Grubertiin, J. Rachlinin, B. Gotmelin ja Ana Chumacenkon.
Kilpailumenestystä Järvelle on kertynyt Juvenalia kamarimusiikkikilpailuista Helsingistä, jossa hän saavutti 2. sijan yhdessä veljensä Mihkel Järven kanssa. Savonlinnassa E. Melartin-kamarimusiikkikilpailussa hän ylsi 3. sijalle ja hänet huomioitiin Melartin erikoispalkinnolla.
Euroopan maissa Miina Järvi on esiintynyt solistina ja orkesterisolistina huippuviulistien Pavel Vernikovin, Ivry Gitliksen sekä Jaakko Kuusiston seurassa, sekä monien huippukapellimestarien, kuten Neeme Järven ja Paavo Järven johtamana.
Orkestereista tutuksi ovat tulleet (mm.) Helsingin Kaupungin orkesteri, Sinfonia Lahti, Kymi Sinfonietta, Mikkelin Kaupunginorkesteri. Lukuisten orkesteriprojektien ohessa Järven viulutaituruutta on kuultu Pärnu Muusikafestival - Järvi Akadeemia-festvaali-orkesterissa, jonka kapellimestarina toimii Paavo Järvi. Järvi on orkesterin vakituinen ykkösviulisti. Orkesterisoiton lisäksi hän on myös aktiivinen kamarimuusikko.
Kapellimestari Neeme Järven johtaman Viron valtiollisen sinfoniaorkesterin solistina Miina Järvi on soittanut toukokuussa 2012, ja Paavo Järven johdolla yhdessä Ivry Gitliksen kanssa Pärnu Muusikafestival-orkesterin solistina. Azerbaijanin valtiollisen sinfoniaorkesterin solistina Bakussa hän soitti syyskuussa 2015. Bruchin viulukonsertossa Englannissa esiintyminen oli vuorossa 2016 tammikuussa, kapellimestarina toimi Benjamin Ellin.
Klassisen musiikin festivaalissa Lihula Muusikapäevad Viron Lihulassa Järvi on toiminut järjestäjänä vuodesta 2009 ja Fäärsaarten FIMM- festivaalien pääjärjestäjänä.
KONTRABASISTI MATTI TEGELMAN Kuopio oli oivallinen alusta musiikilliselle heräämiselleni. Isäni, siviiliammatiltaan arkkitehti, on innokas musiikinharrastaja. Vanhempien veljieni esimerkkiä seuraten ajauduin itsekin soittajaksi. Bändisoitto on alusta asti ollut muusikkouteni ydin. Kontrabassonsoitossa olen saanut opastusta seuraavilta henkilöiltä: Jarmo Hiekkala, Juha Pesonen, Todor Toshev, Wolfgang Guttler ja Jussi Javas. Tapiola Sinfoniettan riveissä olen soittanut vuodesta 1990 ja kaiken aikaa on klassisen musiikin lisäksi ollut pyrkimys monipuoliseen musiikin tekemiseen. Laulaminen on koko ajan kulkenut bassonsoiton rinnalla ja usein yhtäaikaa. Tätä osaa muusikkoudestani olen päässyt toteuttamaan Tapiola Sinfoniettan lastenmusiikkiproduktioissa. Niiden kautta syntyi myös yhteistyö Ulla Piispasen ja Timo Klemettisen (Soiva Sipuli) kanssa. Tuloksena on kuultu ja nähty Kissakeisari ja Appelsiinikuu (2014), Aave pyykkinarulla (2016) ja Laulua kuonoon, joulua tassuun cd/ kirja (2016). Aave pyykkinarulla myös levytettiin Tapiola Sinfoniettan kanssa syksyllä 2017. Nämä kaikki teokset on sävelletty Tuula Korolaisen teksteihin. Timo Klemettisen Jukka Itkosen teksteihin säveltämä Tiira tiiraa tiiraa - runokonsertti kantaesitettiin keväällä 2017. Marraskuussa 2018 saa ensiesityksensä Kuopion Kaupunginorkesterin kanssa Timo Klemettisen Jukka Itkosen runoihin säveltämä Keinuhevosen kengittäjä. Kontrabasson soiton, liikkeen ja tanssin yhteyttä pääsin tutkimaan Asko Hyvärisen (sävellys) ja Satu Tuittilan (tanssi ja koreografia) teoksessa Kvartetto (2001). Toisena basistina oli tuolloin Henri Dunderfelt ja tanssijana Raisa Punkki. Yrityksiäni jazzbasismin saralla voi kuulla Jazz Partout! -yhtyeen äänitteillä Ravi (2007) ja Lássortiment (2009). Tegelman3 yhtyeen Take Love Easy kokonaisuus kantaesitettiin Tapiola Sinfoniettan Hetkiä konserttisarjassa 2014. Yhtyeeseen kuuluu minun lisäksi Annimaria Rinne / laulu ja Petri Krzywacki / kitara & laulu. Konserttia on tämän jälkeen esitetty myös dialogina runojen / tekstien kera jolloin mukana on ollut Roman Schatz. Tegelman3 Take Love Easy Suite levytys julkaistiin Pilfink Recordsin toimesta 2018. Luoman Sähkö (Jaakko Luoma - sähköfagotti, Pekka Tegelman - kitara, Markku Ounaskari - rummut, Matti Tegelman - bassot) olen päässyt kokeilemaan musiikillisia kynsiäni sähköisen instrumentaalimusiikin saralla. Matka jatkuu...
TIMO TORIKKA
NÄYTTELIJÄ
TEATTERIKORKEAKOULU 1978-82
VALIKOIDUT TEATTERITYÖT:
• Veronese/Tšehov: Espia a una mujer... Astrov Pantathéàtre 2016
• Keskevaara/Torikka: Rakas, nyt riitti ohjaus, Linnateatteri 2016
• Thommerell: POPrintama, KOM-teatteri/Pantathéâtre 2015-16
• Dahl: Satumainen Sibelius (kertoja), Suomen Kansallisooppera 2015
• Assous: Ihanat naisemme (Simon), Helsingin Kaupunginteatteri 2015
• Strauss: Lepakko (Frosch), Suomen Kansallisooppera 2014-15
• Hilling: Tristesse – Animal noir (Oskar) Pantathéâtre 2014
• Parkkinen: Aikaero Suomen Kansallisteatteri kiertuenäyttämö 2014
• Tšehov: Kolme sisarta (Andrei), KOM-teatteri 2013
• Dostojevski: Les Tentations d’Aliocha (Mitja), Pantathéâtre 2012-14
• Brecht: Pikkuporvarihäät (La noce), Espoon kaupunginteatteri 2011
• Ca déchire: (l’Homme), Pantathéâtre 2010-2011
• Eino Juhani Rautavaara: Aleksis Kivi (Ahlqvist), Suomen Kansallisooppera 2009-2011
• Aleksis Kivi: 7 veljestä (7 frères) (Juhani), Stagefestivaali Helsinki 2010
• Philippe Ducros’n: L’Affiche (Abou Salem), Pantathéâtre 2009-2010
• Zinnie Harrisin: Plus loin que loin (Bill), Pantathéàtre 2005-2009
• Mitä te odotatte: (käsikirjoittaja, näyttelijä ja muusikko), Akseliensemble 2007
• Marjo Niemen: Odotusaika on maksullista puheaikaa (Pohjola), KOM-teatteri 2006
• Seppo Parkkisen: Maria Anderssonin muisti (Stillman, Lumberg), Tanssiteatteri ERI 2006
• Ulf Starkin: Isoäiti ja Isoherra (August), Espoon KT 2005
• Calling Clavigo: Hotel Pro Forma (kertoja) (Tanska), Helsingin juhlaviikot 2004
• Sam Shepardin: Simpatico (Winnie), Tampereen Teatteri 2003
• Pirkko Saision: Baikalin lapset, ohjaus KOM teatteriin 2002-2003
• Eric-Emmanuel: Schmidtin Milarepa (Milarepa), Teatteri Avoimet ovet 2001
• Kari Hotakaisen: Hukassa on hyvä paikka, (Isä)
HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERI 1999-2000:
• Don Quichotte (Kertoja, Narrateur), Plasticien volants 2000
• Bernard Marie Koltésin: Puuvillapeltojen yksinäisyydessä, Dans la solitude des champs coton (Client), teatteriesitys suomeksi ja ranskaksi Kaapelitehdas 1999
• Juha Lehtolan kirj. ja ohj.: Tulkaa tytöt takaisin (Jaakko), KOM-teatteri 1998
• Festin d'oreille, Helsingin Juhlaviikot 1998. L’ARFI Lyon
• Shakespeare: Sturm (Alonso), Schauspielhaus der Stadt Köln Saksa 1997-98
• Calvino/Siltanen: Jos talviyönä matkamies… (Marana), Helsingin Juhlaviikot 1996
• Tolkien Taru sormusten herrasta (Pippin), Ryhmäteatteri 1989-90
• Salama-Nyytäjä-Leppäkoski Finlandia, Ryhmäteatteri 1986
VALIKOIDUT TELEVISIO- JA ELOKUVATYÖT:
• Mika Kaurismäki: The Girl King, Mariannafilms 2015
• Rax Rinnekangas: Luciferin viimeinen elämä, Bad Taste Ltd 2013
• Alexis MalleT: Froide Rue, Mandragorefilms Ranska 2010
• Mika Kaurismäki: Veljekset, Mariannafilms 2010
• Oskari Sipola: Elokuu, Bronson Club 2010
• Mika Kaurismäki ym.: Haarautuvan rakkauden talo (The house of branching love), Mariannafilmi 2009
• Mika Kaurismäki ym.: Kolme viisasta miestä (Un conte finlandais), Mariannafilmi 2008
• Petja Peltomaa ym.: Tukka auki, Helsinkifilmi/MTV3 2008
• Antti Karumo: Kaiken tämän takana, Yle Tv-1 2008
• Pasi Lampela: Rikospoliisi ei laula, MTV3 2007
• Kirsti Tulonen Seppänen: Ullakkokomppania, Yle TV-1 2005
• Tuija Maija Niskasen ohj.: Enkeli tulessa, Yle TV-1 2004
• Titta von Martensin ohj.: Suolaista vettä, Yle TV-1 2002
• Juha Malmivaaran ohj.: Karjala, rakkaani, Yle TV-1 2001
• Juha Rosman ohj.: Mahtihäät, YLE TV-2 2000
• Tv-sarja: Korkeajännitystä, Säihky 2000-2001
• Tv-sarja: Hyvät neuvot kalliit, Jarowski/MTV3 2000-2001
• Hannu Heikinheimon ohj.: Perhonen, YLE TV-1. 1999
• Martin Kliemann/Karin Beier: Sturm, WDR. (Saksa) 1998
• Pekka Parikka: Tie naisen sydämeen, Fantasiafilmi 1996
• Pekka Parikka: Maigret en Finlande, DUNE( Ranska) 1996
• Veli-Matti Saikkonen: Friman. 5 TV-elokuvaa, YLE TV-1 1994-96
• Hannu Kahakorpi: Maigret et le fantôme, DUNE (Ranska) 1994
• Pekka Parikka: Talvisota, 1990
• Mikko Niskanen: Ajolähtö, 1981
KÄÄNNÖKSET:
Yoann Thommerell: POPrintama, KOM-teatteri 2015
Eric Assous: Ihanat naisemme, Nordic Drama Corner 2014
Eric-Emmanuel Schmitt: Einsteinin petos, Nordic Drama Corner 2014
Michèle Lesbre: Punainen sohva, Lurraeditions 2014
TYÖSKENTELYKIELET:
Suomi, ranska, englanti, saksa, ruotsi
KRISTINA KUUSISTO
Suoritettuaan Helsingissä Sibelius-Akatemian klassisen harmonikansoiton diplomin 1995 Kristina Kuusisto erikoistui Gennevilliersin konservatoriossa Pariisissa bandoneoninsoittoon ja argentiinalaiseen tangoon Juan José Mosalinin johdolla sekä toimi hänen assitenttinaan Gennevilliersin konservatoriossa ja bandonéoninsoiton opettajana vuosina 1998-2001 kunnes omistautui kokonaan konsertoimiseen.
Konserttisolistina hän on esiintynyt useiden sinfoniaorkestereiden kanssa: Pori Sinfonietta, Lappeenrannan Kaupunginorkesteri, Hyvinkään Orkesteri, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Lentua Sinfonietta, Orchestre des Pays de Savoie, Ranska, Aalborg Symfoniorkester, Tanska, Norrköpings Symfoniorkester, Ruotsi, Staats Philharmonie Rheinland-Pfalz de Ludwigshafen, Saksa.
Kristina on työskennellyt useissa oopperataloissa ja teattereissa kutsuvieraana erilaisissa produktioissa:
Opera National de Lorraine, Opera de Metz , Opera North, Théâtre des Amandiers de Nanterre , Péniche-Opéra...
sekä soittanut useiden tunnettujen pariisilaisten uuden musiikin yhtyeiden kanssa, kuten 2e2m, S.i:c, Ars Nova, L'ensemble Fa, Le Banquet sekä lontoolaisessa Tango Volcano ja bretagnelaissa Tango Nevez yhtyeissä, Ketiketañ ja Les Harmonies Barbares trioissa.
Yhdessä decacordisti Mari Mäntylän kanssa he muodostavat Duo Dryades yhtyeen, joka konsertoi aktiivisesti suomalaisilla sekä kansaivälisillä musiikkifestivaaleilla
Omaa musiikia Kuusisto säveltää Duo Silb kokoonpanolle Roger Eon:in kanssa . Duo ovat konsertoineet Ranskan lisäksi Kanadassa ja Brasiliassa.
Kristina Kuusisto on osallistunut useisiin levytyksiin sekä filmi- ja radioäänityksiin, mm.
- CDt- " Kirmari", " La Meneuses de Tortue d'Or" ja "Speira", Duo Dryades, - vuoden EMMA-palkinto ehdokas vuonna 2011,
- Ouverture, Duo Silb, Production d'Oz, Kanada,
- "Kalevala-Barzas Breiz", Ketiketañ
- " Disfrutar", Les Harmonies Barbares
- Aeterna, kantaesitys Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Kokkola, YLE1,
- A. Piazzolla: "Aconcagua"-konsertto, SWR2, Saksan radio, 2006,
- Forever Valley, CD Gerard Pessonin oopperasta/ Radio France;
- The Truth About Charlie, ohj. Jonathan Demme / Universal;
- Mies ilman menneisyyttä sekä Laitakaupungin valot, ohj. Aki Kaurismäki/ Sputnik Oy (Grand Prix Cannes Festival 2002) ...
DECACORDISTI MARI MÄNTYLÄ
Mari Mäntylä kuuluu maamme eturivin kitarataiteilijoihin. Hän on erikoistunut 10-kieliseen kitaraan eli decacordeen. Mäntylä konsertoi aktiivisesti sekä solistina että kamarimuusikkona eri puolilla maailmaa ja tekee yhteistyötä monien suomalaisten ja ulkomaalaisten säveltäjien kanssa. Hän on kantaesittänyt useita, erityisesti decacordelle sävellettyjä teoksia ja edistänyt merkittävästi instrumenttinsa tunnetuksi tekemistä.
Hänen perusohjelmistonsa kattaa klassisen musiikin eri aikakaudet. Sen lisäksi hän liikkuu luontevasti eri musiikkityylien parissa. Hän on työskennellyt mm. suomalaisten kansanmuusikoiden kanssa ja toiminut kitaristina Tirioni-yhtyeessä, jonka ohjelmisto koostuu portugalilaisesta fadosta.
Mäntylän kamarimusiikkikokoonpanoista mainittakoon Duo Dryades, joka on vuonna 2002 perustettu bandoneon-decacorde yhtye Kristina Kuusiston kanssa. Duo konsertoi Suomessa ja ulkomailla säännöllisesti. Duon julkaisemat levyt, Kirmari (2005 Mayrecords), Speira (2010 Alba), sekä Le Meneuse de Tortues d’Or (2014 Mayrecords) ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Speira oli vuonna 2011 Emma-ehdokkaana klassisten levyjen sarjassa. Duo Dryades on myös esiintynyt orkesterien solistina.
Yksi Mäntylän musiikkiproduktioista on Pekka Jalkasen säveltämä monologiooppera Dominus Krabbe, jota hän esittää yhdessä kontratenori Teppo Lampelan kanssa. Ooppera kantaesitettiin Helsingin Juhlaviikoilla 2012 ja sen jälkeen sitä on esitetty säännöllisesti eri puolilla Suomea.
Mari Mäntylän ensimmäinen vuonna 2008 (Alba) ilmestynyt soololevy ”Decacorde” sai erinomaisen vastaanoton alan lehdistössä Suomessa ja ulkomailla.
Hän on ollut mukana useissa levytyksissä ja esiintynyt radiossa sekä televisiossa Suomessa, Venäjällä ja Ranskassa. Mari Mäntylä on Kuhmon musiikkiopiston kitaransoiton- ja kamarimusiikin lehtori. Hän oli myös vuosina 2002 ja 2003 toteutuneen Tirando kitarafestivaalin taiteellinen johtaja.
Mäntylä on opiskellut kitaransoittoa Tampereen Konservatoriossa Jorma Salmelan johdolla, Sibelius-Akatemiassa solistisella osastolla Jukka Savijoen johdolla sekä Sveitsissä Baselin musiikki-akatemiassa Oscar Ghiglian konserttiluokalla ja Sienan Accademia Musicale Chigianassa 1991, missä hänelle myönnettiin Diploma di Merito- kunniadiplomi. Solistidiplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa 1995, sekä Konzertreife-diplomin Baselin musiikki-akatemiassa 1997. Musiikin maisteriksi hän valmistui 1998.
Mari Mäntylä soittaa Kauko Liikasen (LiikanenGuitars) rakentamalla decacordella.
PIANISTI MIHKEL JÄRVI
Virolainen Mihkel Järvi aloitti pianonsoiton vuonna 1992 Tallinnassa. Tuolloin hänen opettajanaan toimi Maigi Pakri. Vuosina 1995-2002 Mihkel opiskeli Lahdessa Päijät-Hämeen konservatoriossa Rauno Jussilan oppilaana, ja Sibelius-Akatemiaopinnot hän aloitti vuonna 2004 Hamsa Juriksen oppilaana. Lukuvuodet 2009-10 Mihkel opiskeli Salzburgin kuuluisassa Mozarteumissa. Mihkelin opinnot ovat nyt loppusuoralla, pianonsoiton maisteriksi hän valmistuu Sibelius-Akatemiassa professori Juhani Lagerspetzin oppilaana.
Solistina Mihkel Järveä on kuultu useissa eri Euroopan maissa, Suomessa, Virossa, Saksassa, Espanjassa, Portugalissa, Italiassa, Romaniassa, Tšekissä, Iso-Britanniassa ja Liettuassa. Vuonna 1999 hän soitti Vivaldika- kamariorkesterin pianosolistina Sveitsin kiertueella (Bern, Zürich, Geneve, Lausanne, Aarau).
Mihkel on myös osallistunut monille mestarikursseille. Hänen opettajinaan ovat toimineet sellaiset virtuoosinimet kuin Lauri Väinmaa, Ivari Ilja, Kalle Randalu, Matti Raekallio, Piero Rattalino, ja Lazar Berman vain joitakin mainitaksemme.
Mihkel on palkittu muun muassa Sally Westerdahl pianokilpailuissa, Leevi Madetoja pianokilpailuissa, Juvenalia kamarimusiikkikilpailuissa. Carl Czerny-pianokilpailussa Prahassa vuonna 2001 hän sai erikoispalkinnon.
Sisarensa Miina Järven tavoin myös Mihkel on mukana järjestämässä useita kansainvälisiä musiikkifestivaaleja. Suomalaisille festivaaleista tunnetuin on varmaan Virossa vuosittain järjestettävä, Euroopassa laajalti tunnettu Lihula Muusikapäevad-tapahtuma.
Ison orkesterin solistipianistina Mihkel toimi vuonna 2012, jolloin hänen taituruutta kuultiin Eestin kansallisorkesterin riveissä kapellimestarina Neeme Järvi.
Mihkel on myös aktiivinen kamarimuusikko. Vuosien saatossa hänen soittoaan on kuultu lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Peteris Vasks-festivaaleilla Riiassa 2013 sekä Northern lights-festivaaleilla Liettuan Vilnassa 2014.
Mestari Astor-esityksen valosuunnittelijaon Jyrki Sinisalo, (TeM), valosuunnittelija ja Metropolia ammattikorkeakoulun esitys- ja teatteritekniikan lehtori:
"Kun puhutaan taiteesta kysymys on myös taidosta. Kysymys on ennen kaikkea kokemisesta. Taiteeksi ei riitä pelkkä esteettisyys, taiteella tulee olla jokin syvempi merkitys. Taide on ajatuksia herättävä, keskusteleva, toimii peilinä, ei anna valmiita vastauksia."